Паслін Solanum

Паслін / Solanum
Паслін відноситься до сімейства пасльонових. Природні кліматичні умови произростания пасльону - Південна Америка. У природі відомо більше 1500 видів представників цього роду. Цвітуть пасльони навесні, непоказними квіточками, а до зими покриваються вельми декоративними оранжево-червоними плодами, які радують око своєю ошатністю. Паслін зовсім невибаглива рослина для дому, за умови, якщо йому забезпечити прохолодну зимівлю.


Найбільш поширені в кімнатному квітникарстві види пасльонів:

Паслін ложноперечний - Solanum pseudocapsicum . Прдставляет собою вічнозелений чагарник, до 1,7 м у висоту, листя у нього розташовані на коротких черешках, ланцетної форми, по краю хвилясті, до 12 см завдовжки. Квітки невеликого розміру, одиночні або зібрані в гроновиднісуцвіття, білого кольору. Після цвітіння утворюються плоди - округлі, червоного або жовтого забарвлення, приблизно 1,5-2 см в діаметрі.

Паслін перцевідние - Solanum capsicastrum. Являє собою вічнозелений чагарник, дуже схожий на попередній вид, але трохи нижче, виростає близько 1 м у висоту. Головна відмінність від пасльону ложноперечного в тому, що молоді гілочки пасльону перцевідние покриті сріблястим тонким опушенням, а плоди меншого розміру - приблизно 1,5 см в діаметрі.



Поради по догляду


Температура: Влітку краща помірна температура, бажано не вище 22 ° градусів. Взимку паслін містять в прохолодних умовах приблизно 13 - 16 градусів тепла, а мінімум 9 градусів. При вмісті в приміщенні з температурою вище 22 градусів, листя пасльону жовтіє і обсипається, ягоди зморщуються і обпадають. У той час як при прохолодній зимівлі ягоди міцно сидять на гілочках протягом декількох місяців.
Освітлення: Пасльонових дуже світлолюбна рослина, добре росте на яскравому сонячному світлі, притінення може знадобитися тільки в самі жаркі години дня влітку. Якщо рослині бракує освітлення, то листя на ньому стає мало, вони обсипаються, рослина погано цвіте і плодоносить.
Полив: Взимку полив пасльоні потрібен помірний, а в літній час можна допускати пересихання земляної грудки.
Вологість повітря: Паслін любить часті обприскування листя. Обприскування також служить профілактикою від напад на рослину попелиці і червоного павутинного кліща. Можна поставити рослину в піддон на гальку і тримати гальку постійно у вологому стані.
Пересадка: Пересаджувати потрібно паслін щорічно в лютому. Склад землесуміші: 2 частини глинисто-дернової, 2 частини перегнійної, 1 частина листової землі і 1 частина піску. Обов'язковий хороший дренаж в горщику.
Розмноження: Паслін розмножується лекго за допомогою живців. Також лекго можна розмножити паслін насінням, роздавав ягідку і присипавши її злегка грунтом.
Хвороби та шкідники: Паслін легко піддається нападу попелиці і червоного павутинного кліща.