Шеффлер Schefflera

Шеффлер / Schefflera


Шеффлер відноситься до сімейства аралієвих. Батьківщина її - Східна Азія, Китай, Японія, В'єтнам, Австралія і острови Тихого Океану. У природі налічується близько 150 видів цього тропічної рослини. Всі вони дуже схожі між собою і являють собою невелике деревце або чагарник з красивими пальчатосложниє листям розташованими на довгих черешках і складаються з декількох листочків (від 5 до 20).


Шефлера - прекрасна рослина для тих, хто не може постійно піклуватися про нього. Вона росте практично в будь-яких умовах, при гарному догляді досягаючи 2,5 м висоти. Молода шіффлера виглядає часом не дуже ефектно з = за тонкого стебла і непомірно великих листя. Дорослі рослини, навпаки, радують око своїми глянсовими зеленими парасольками листків, що прикрашають верхівки кожного стебла. Шеффлер - вічнозелене деревце або чагарник. Цвіте дрібними зеленувато-жовтими, зібраними в суцвіття квітками. В умовах квартир - не цвітуть.

Рід шеффлера налічує близько 250 видів. Найбільш поширені Шефлера Звездчатолістная, Шефлера Деревовидна і Шефлера витончено.

Шкірясті листя на схожих на парасольки стеблах роблять квітка стійким до сухого повітря і навіть до періодичних посух. Перисті листки Шефлера деревовидної надають їй ошатний неповторний вигляд, шеффлера по мірі зростання тягнеться вгору: прищипують верхівки пагонів, щоб рослина була гущі.

Поради по догляду


Температура: Шеффлер добре почуває себе в прохолодних приміщеннях при 13-14 ° C, бажано не вище 20 ° C, зимовий мінімум 12 ° C. Шеффлер витончені воліє тепле (близько 18 ° C) приміщення весь рік.
Освітлення: Шеффлер воліє яскраве розсіяне світло, необхідна обов'язкова захист від прямих сонячних променів, виносить легку півтінь, взимку вимагає хорошого освітлення.
Полив: Полив Шеффлер потрібен регулярний, рясний весною і влітку, взимку помірний і обережний. Грунт не повинна пересихати або бути занадто сирий, тому шеффлера дуже чутлива до зайвої вологи в грунті.
Вологість повітря: Вітається часте обприскування - шеффлера любить вологе повітря, так як через великий розмір помістити шеффлеру під душ проблематично, то періодично обмивайте їй листя в тазику.
Пересадка: Необхідна пересадка кожні два роки навесні. Грунт - 2 частини легкої дернової, 1 частина листової, 1 частина торф'яної, 1 частина перегною і 1 частина піску.
Розмноження: Шеффлер розмножується насінням, здеревілими живцями.
Хвороби та шкідники: Найбільш зустрічаються хвороби Шеффлер приносять щитівка, червоний павутинний кліщ, борошнистий червець, плямистість листя.