Циперус Cyperus

Циперус / Cyperus


Циперус відноситься до сімейства осокових. Його батьківщина - Мадагаскар. Найчастіше циперус росте поблизу водойм, річок і на болотистих ділянках. Це одне з небагатьох водних рослин, які вирощують у кімнатних умовах. Ціперрус - трав'яниста, вічнозелена, багаторічна рослина до 1, 7 м заввишки. У нього виражені стоячі тростнікововідние стебла, які закінчуються витончено вигнутими узколінейние листям.
Цвіте непоказними тьмяними дрібними квітками, які зібрані в колосоподібні суцвіття. У кімнатних умовах зазвичай вирощують декілька інших видів:

Циперус розлогий - Cyperus diffusus - висота його досягає 60 см, зовні нагадує пальму.

Циперус очереднолістний - Cyperus alternifoius - Досягає висоти близько 1 м, а його листя 0,5 см шириною, зустрічаються ряболисті і карликові форми. Цвіте дуже рідко і тільки при хороших умовах дрібними непоказними жовтуватими квітками зібраними в колосовидні суцвіття.

Циперус папірус - Cyperus papyrus - Більш високе і оригінальна рослина, виростає до 2 м заввишки, листя дуже тонкі і їх так багато, що його парасольку вже більше схожий на никнуть мітелку, це досить рідкісний вид.

Поради по догляду


Температура: Помірна влітку, в межах 15-26 ° C, взимку близько 14-19, не нижче 12 ° C.
Освітлення: Воліє світле місце або легку півтінь, влітку йому потрібно притінення від прямих сонячних променів, а взимку - хороше освітлення.
Полив: Дуже влаголюбів. Потрібно стежити за тим, щоб у піддоні постійно була вода.
Вологість повітря: Любить дуже вологе повітря, потрібне регулярне обприскування і обмивання листя. Найкраще розмістити циперус на піддоні з водою.
Пересадка: Щороку навесні, однак горщик не долен бути занадто просторим. Грунт - суміш глинисто-дернової (2 частини), листової (1 частина), торф'яної (1 частина) і піску (1 частина). У грунт добре б додати трохи деревного вугілля і цегляної крихти.
Розмноження: Розмножується легко і просто. Насінням, діленням куща, а так само верхівковими живцями. Для цього зрізують парасолька, після того, як він відцвів або до цвітіння, і опускають у склянку з водою "головою вниз", черешком до верху. Через деякий час він дасть коріння.
Хвороби та шкідники: Борошнистий червець, попелиця, білокрилка, павутинний кліщ.