Неріна Nerine

Неріна / NERINE
 Неріна дуже часто називають квіткою німфи, це пов'язано з тим, що назва її походить з грецької міфології, від імені німфи Нереїди, яка була дочкою морського старця Нерея. Рід Неріна нараховує 23 цибулинних. Вона відноситься до сімейства амарилісових, які поширені на високогір'ях Південної Африки. У природних умовах рослини зустрічаються на кам'янистих схилах гір і ущелин.
І місця проживання Неріна обумовлюють їх потреба в невисокій, прохолодній температурі і хорошому освітленні. Цибулини Неріна дають багато діток. Забарвлення квітки дуже різноманітний, - білий, жовтий, червоний, всі відтінки рожевого, помаранчевий, лимонний.

Від більшості цибулинних Неріна відрізняється більш тривалим періодом цвітіння, яке триває близько 4 тижнів. У зрізі суцвіття коштує близько 20 днів, не втрачаючи своєї привабливості.



Найбільш поширені в кімнатному квітникарстві види Неріна - Неріна Боудена і Неріна гернсійская. Вони прекрасно себе почувають у неглибоких горщиках. Цибулина Неріна Боудена має витягнуту бутилковідную форму довжиною до 5 сантиметрів, розташовується здебільшого під землею. Зовнішні цибулинні луски сухі, блискучі, світло-коричневого кольору. Стебло утворюється подовженими замкнутими листочками до 5 см. Листові пластинки довжиною близько 30 сантиметрів і шириною близько 3 сантиметрів, ременеподібні, поступово звужуються до верхівки, блискучі, з великою кількістю жилок. Суцвіття - зонтикоподібних, що складаються з 2 - 12 квіток на квітконіжках тригранної форми. У свого підставу суцвіття має прісоцветний лист, який з часом, дорослішаючи, міняє свій колір з зеленого на рожевий. Пелюстки квіток довгі (близько 7 сантиметрів і шириною в 1,5), закручені. Дуже привабливі.

Однак, слід сказати, що Неріна - найбільш чудернацьке і примхливе з усіх південноафриканських амарилісових і зовсім не просто домогтися її цвітіння. По-цьому квітуча рослина - цінується високо, нарівні з орхідеями.

Поради по догляду


Температура: Взимку Неріна містять при температурі 8 - 10 градусів тепла, у світлому місці
Розмноження: Літо - період спокою для Неріна. На початку серпня цибулини висаджують в неглибокі і невеликі горщики. Цибулину заглиблюють в грунт по саму "шийку". Цибулина росте повільно і навіть з події 3 років вона не значно збільшиться в розмірі. Неріна не любить щоб турбували її кореневу систему. Грунт бажано підготувати з додаванням річкового піску і кісткового борошна. Період спокою триває до вересня, після чого необхідно почати полив цибулин. Рослина швидко піде в ріст і вже в жовтні почне своє цвітіння, одночасно з появою листя з цибулинок. Навесні листя Неріна починають жовтіти і поступово відмирати. Полив необхідно різко зменшити, а потім і зовсім припинити. Розмножується рослина відділенням від материнської цибулини луковічек - діток.