Рододендрон Rhododendron

Рододендрон / Rhododendron
Рододендрон відноситься до сімейства вересових. Природні природно-кліматичні умови произростания рододендронів - сухі субтропіки Китаю. Але як не дивно, ця рослина успішно влаштувалося в тундрі Чукотки і прекрасно себе там почуває в умовах короткого літа, де цвіте незвичайно пишними і соковитими кольорами всіх забарвлень, які тільки можна собі уявити.


Рододендрон являє собою чагарник, в природних умовах він часом досягає трьох метрів у висоту, в кімнатних - двох метрів. Рододендрон можна вважати як декоративноцветущие, так і декоративнолиственное рослиною.

Молоді гілочки рододендрона покриті яскравими коричневими або сірими ворсинками. Листя у нього яйцеподібні, досягають довжини в 3 см, нижня частина аркуша густо опущена. Суцвіття в рододендрона округло-щитковидні або округло-зонтикоподібних, до 20 см в діаметрі. У рододендрона є 3 - 7 квітки, які розміщуються в пазусі листка і віночок діаметром від 4 до 6 см рожевого, бордового, фіолетового або червоного кольору. Квітки найрізноманітнішого забарвлення - білі, рожеві, бузкові, малинові, оранжеві, цегляні, червоні, бордові і т.д. Цвіте рослина з лютого по червень. У чукотської тундрі зацвітає, ледь сніг встигає розтанути під жаркими променями полярного сонця.

Рододендрон Адамса або сагандайля. Цей вид виростає в горах Далекого Сходу Росії, на узбережжі Охотського моря, півострові Шмідта, поширений по території всієї Чукотки. Являє собою низькорослий чагарник, з лускатими ворсистими пагонами. Квітки у нього рожевого забарвлення, зібрані в суцвіття по 10 - 15 штук. Рододендрон Адамса користується популярністю як відмінне тонізуючий і стимулюючий засіб. Воно прекрасно стимулює ниркову, серцеву діяльність, роботу головного мозку. Також допомагає зняттю втоми і похмільного синдрому, сприяє посиленню потенції. Рододендрон Адамса називають в Тибеті Білі крила.


Рододендрон даурський. Являє собою вічнозелений, а деколи і листопадний чагарник, що часто зустрічається в Японії, Монголії, Кореї, Китаї, Східній Сибіру і Забайкаллі. У Сибіру він займає великі території і під час раннього цвітіння створює картину красивого рожевого килима. Зустрічається Цей вид рододендрона в соснових і листяних лісах. Створює широкі і густі зарості з кущів, що доходять часом до 2-х метрів у висоту. У рододендрона даурского плоска коренева система. Листя завдовжки до 5 см і шириною до 1 см, овальної форми із злегка загостреними кінцями.

В умовах квартир виростити рододендрон не так і просто, він дуже примхливий і вимагає особливих умов утримання. У кімнатному квітникарстві, як квітуче горшкові рослини широко відомі два види. Це рододендрон Сімса, в народі цю рослину називають «індійська азалія», він зустрічається набагато частіше, і «японська азалія», яка більш редковстречаемая. Обидва ці види являють собою карликові чагарники висотою 40-55 см. Цвітуть і індійська і японська азалії взимку та ранньої весни (з січня по квітень). Починають цвісти кущики по досягненню 3 - 4 років. При неправильному догляді покупне рослина буквально через кілька днів скине квітки і бутони. Секрет заощадження відцвілі рододендрона до наступного цвітіння полягає в тому, що йому потрібно забезпечить дуже хороший полив. Грунт у горщику повинна бути постійно вологою. Бажано поливати рододендрони теплою м'якою підкисленою водою. Також рослина потребує яскравому освітленні і прохолодному повітрі. Зів'яле листя і відцвілі бутони потрібно своєчасно відщипувати.

Поради по догляду


Температура: Рододендрон містять в прохолодному приміщенні, при високій температурі рослина гине.
Освітлення: Рододендрон воліє яскраве світло, але не пряме сонце. Занадто яскраве сонячне світло може бути причиною швидкого закінчення цвітіння рододендрона.
Полив: Грунт у горщику рододендрона повинна бути постійно вологою. Полив здійснюється м'якою, теплою, підкисленою водою. Дуже хороша дощова або снігова (тала) вода. Потребує спеціальних підгодівлі для азалій.
Вологість повітря: Рослина потребує щоденного обприскуванні. Любить вологе повітря.
Розмноження: Чудово розмножується рододендрон живцюванням. Живці укоріняються у вологому піску. Можна розмножувати діленням кореневища і насінням через розсаду.