Пеларгонія королівська Pelargonium Grandiflorum

Пеларгонія королівська / Pelargonium Grandiflorum
Пеларгонія королівська являє собою дуже ефектне і красива рослина, яке облистнені шорсткими зазубреними листками. Квіти у пеларгонії королівської більші, ніж у зональної пеларгонії, з цієї причини її називають пеларгонією крупноцветковой. Квітки у неї з хвилястими краями і більш яскравого забарвлення в діаметрі 6 - 8 см.


Цвіте пеларгонія королівська щодо нетривалий час - з початку весни до середини літа. Рослина досягає у висоту 40-50 см. Для розведення в кімнатних умовах пропонується безліч сортів: «AZTEC», «EASTER GREETINGS», «GRAND SLAM», «HICKMAN», «GRANDMA FISHER», «ELSIE» та ін Пеларгонія невибаглива - в один горщик поміщають два - три і більше рослин, ніж досягається кульоподібна форма, густо всіяна квітами. До того ж в горщиках з декількома рослинами менше ймовірність загнивання коренів. Для продовження періоду цвітіння відцвілі суцвіття необхідно видаляти. Для кращого кущіння верхівки пеларгонії періодично прищипують.

Поради по догляду


Температура: Оптимально містити пеларгонії помірно зволоженими у східній чи північній експозиції. Плющевідная пеларгонія не виносить температури вище 28 градусів тепла тривалий час. Висока температура для вирощування пеларгоній припустима тільки для надземної частини. Для того, щоб горщики з грунтом не перегрівалися - їх необхідно поміщати в кашпо, або на піддони з зволоженою галькою.
Освітлення: Пеларгонія - світлолюбна рослина, в тіні пеларгонії гірше цвітуть і зростання їх приостанавливается.Пеларгонии комфортно в тіні і на сонці, хоча кращого цвітіння можна домогтися при максимальній освітленості рослини.
Полив: Полив пеларгонія воліє помірний, добре переносить сухість воздуха.Однако, навесні і влітку полив потрібен рясні, грунт повинен бути злегка вологою. Взимку полив роблять приблизно раз на 10 днів. У період активного росту пеларгонії - з березня по серпень - кожні 2 тижні рослину потрібно підгодовувати добривом для пеларгоній або ж для квітучих кімнатних рослин. Бажано калійне добриво.
Вологість повітря: Пеларгонії потребують свіжому повітрі, влітку їх бажано виносити в сад, або на балкон. Перепад денної та нічної температур сприяє кращому цвітінню пеларгоній.
Пересадка: Пересаджують пеларгонію навесні, коли горщик стає тісним, але щорічно або через два роки можна просто оновлювати верхній шар землі без пересадки рослини.
Розмноження: Пеларгонії розмножуються живцями, рідше - насінням. Від посіву до цвітіння проходить приблизно 12 - 14 місяців. Живці ж зацвітають вже через 8 - 10 тижнів після посадки. Вони дають більш міцне рослина. Насінням розмножують пеларгонії в основному тоді - коли хочуть отримати нових сорт гібрида.
Хвороби та шкідники: Пеларгонія схильна нападу щитівки, попелиці, білокрилки. У живців може потемніти ніжка - це чорна гниль ніжки.