Пеларгонія Pelargonium

Пеларгонія / Pelargonium
Пеларгонія відноситься до сімейства геранієвих. Природні природно-кліматичні умови произростания пеларгоній - субтропіки Південної Африки. Являє собою трав'яниста рослина, в нижній частині стебла - здерев'янілих. У пеларгонії чергові черешкові листочки. Суцвіття являє собою пухкий парасольку.


Найбільшого поширення в світі в якості декоративного глейкою рослини отримали три види красивоцветущих пеларгоній - зональна PELARGONIUM ZONALE, плющелистная, повзуча або щитовидна PELARGONIUM PELTATUM, і крупноквіткова, або королівська PELARGONIUM GRANDIFLORUM.

Пеларгонія - рослина з дуже цікавою історією. Пеларгонії судилося пережити визнання вельможами Європи і повагу простих бідних людей. Потім рослину пережило період презирства з боку прогресивно налаштованих верств населення, незаслужене забуття.

Пеларгонію називають квіткою «робочого класу». Біографія цієї рослини дуже тривала і сповнена різними цікавими історіями.

Ще в ХYI столітті подорожують поблизу мису Доброї Надії моряки, по шляху свого проходження в Індію, часто там зупинялися. Не звернути уваги на таку красуню, як пеларгонія - було неможливо. Так з чергового плавання хтось з моряків привіз насіння пеларгонії на материк.

В Англії насіння потрапили до Джона Традісканту, відомому селекціонеру. З цього часу і почалося переможний простування пеларгонії по Європі. Вона зайняла почесне місце в квартирах, оранжереях і садах європейської знаті.

Однак, через деякий час пеларгонія отримала іншу назву - квітка робітничого класу. Пов'язано це з тим, що прості робочі люди стали охоче розводити пеларгонію в своїх бідних житлах, вони помітили, що ця рослина надає благотворний вплив на самопочуття людей. Пеларгонія чудово справлялася із знезараженням сирих затхлих кімнаток, знищувала грибок і цвіль у приміщеннях, очищала повітря.

Йшов час. І на початку ХХ століття пеларгонія, так само як і фікус, стала вважатися ознакою міщанства і нещадно виганяли з осель. Тільки у другій половині ХХ століття до неї повернулася колишня заслужена любов і популярність. В Англії та Франції, Німеччини, США, Голландії та інших країнах активізувалися обширні селекційні роботи по виведенню нових форм і сортів пеларгоній. В результаті цих робіт були виведені красиві ряболисті пеларгонії, карликові форми рослин, сорти з білими, двоколірними і махровими квітками.

Деякі сорти пеларгонії вирощуються як лікарські рослини. З їх листя отримують цінне гераниевое масло.

А тепер кожному виду пеларгонії ми присвятимо окрему сторінку. Ця рослина коштує того!

Поради по догляду