Пеларгонія зональна Pelargonium zonale

Пеларгонія зональна / Pelargonium zonale
Пеларгонія зональна. Серед розмаїття пеларгоній саме пеларгонія зональна найбільше распростанени. Описано більше 75 тисяч сортів зональної пеларгонії. Пеларгонія зональна відбувається з Капської області в Південній Африці. Назву свою вона отримала за особливу забарвлення листя. Зона - це широка або вузька підковоподібна облямівка або пляма в центрі, вона може бути темнішим або світлішим основного тону, мати червонувато-коричневий або фіолетово-чорний відтінок. Стебла у рослини соковиті, листя округлої форми або ж серцеподібні.


Зональні пеларгонії - найвитриваліші, рясно і тривало квітучі рослини універсального застосування. Їх можна з успіхом вирощувати в якості рослин горщиків в квартирах, де вони чудово цвітуть, майже цілий рік. Також можна вирощувати їх на балконах, у віконних ящиках. Прекрасно ростуть вони і на рабатках і клумбах відкритого грунту, де цвітуть з травня і до самих заморозків. Пеларгонію можна виростити у вигляді кущика або сформувати рослина як маленьке деревце. Рослина живе близько 25 років.

До групи зональних пеларгоній відносяться і ряболисті пеларгонії, головна цінність яких полягає в їх декоративних красивих листі. При селекції таких видів головна увага була звернена на красу листя, а квітки у них, як правило, непоказні і дрібні. Існують також сорти сріблясті і белоокаймленнимі з листям жовтих і бронзових відтінків і безліч інших варіацій поєднань забарвлення листя. Серед ряболисті пеларгоній зустрічаються і нецветущіе сорту. Зональні пеларгонії умовно поділяються на рослини високі (більше 70 см у висоту), середні (30 - 60 см), низькі (20 - 30 см) і карликові (8 - 10 см). Іноді серед карликових зональних пеларгоній виділяється особлива Круппа - диякони. Це гібриди зональної та плющевідной пеларгоній, висотою не більше 12 см.



Квітки у зональних пеларгоній - різноманітні. Вони можуть бути простими, напівмахровими, махровими, одноколірними і двоколірними, з контрастним плямою в центрі квітки, біля його основи, або ж з каймою. Фарбування квіток найрізноманітніша. Не зустрічається тільки яскраво-жовтих і синіх квіток.

Залежно від будови і забарвлення квіток сорти зональних пеларгоній ділять на сортогруппи:

- флоксовідние (ті, які мають квітки з малиновими по краю і білими по центру пелюстками),

- кактусовидні (ті, які мають квітки з вузькими пелюстками, горизонтально розташованими, іноді скрученими,

- розовобутонние, або розовідний (сорти з густомахрові квітками, у них лепескі до кінця не розгортаються). За формою вони нагадують квітки дрібноквіткових троянд,

- букетні (це сорти з простими квітками, які зібрані у великі суцвіття),

- зірчасті (сорти з острозубчастимі пелюстками, як простими, так і махровими). Зірчасті сорти відрізняються і формою листя - вона нагадує руку з розчепіреними пальцями.

Поради по догляду


Температура: Висока температура для вирощування пеларгоній припустима тільки для надземної частини. Для того, щоб горщики з грунтом не перегрівалися - їх необхідно поміщати в кашпо, або на піддони з зволоженою галькою.
Освітлення: Пеларгонія - світлолюбна рослина, в тіні пеларгонії гірше цвітуть і зростання їх припиняється.
Полив: Полив пеларгонія воліє помірний, добре переносить сухість воздуха.Однако, навесні і влітку полив потрібен рясні, грунт повинен бути злегка вологою. Взимку полив роблять приблизно раз на 10 днів. У період активного росту пеларгонії - з березня по серпень - кожні 2 тижні рослину потрібно підгодовувати добривом для пеларгоній або ж для квітучих кімнатних рослин. Бажано калійне добриво.
Вологість повітря: Пеларгонії потребують свіжому повітрі, влітку їх бажано виносити в сад, або на балкон. Перепад денної та нічної температур сприяє кращому цвітінню пеларгоній.
Пересадка: Пересаджують пеларгонії в міру необхідності (у міру їхнього росту). Землесуміш використовують звичайну - суміш з дернової, торф'яної та листяної земель з додаванням піску. Восени довгі і малообліственние стебла слід зрізати (можна використовувати їх в якості живців для розмноження рослини). Така обрізка пеларгонії дозволить рослині розгалузитися і щедро цвісти.
Розмноження: Пеларгонії розмножуються живцями, рідше - насінням. Від посіву до цвітіння проходить приблизно 12 - 14 місяців. Живці ж зацвітають вже через 8 - 10 тижнів після посадки. Вони дають більш міцне рослина. Насінням розмножують пеларгонії в основному тоді - коли хочуть отримати нових сорт гібрида.
Хвороби та шкідники: Пеларгонія схильна нападу щитівки, попелиці, білокрилки.