Непентес Nepenthes

Непентес / Nepenthes
Непентес представляє собою багаторічна трав'яниста рослина - ліану. Це комахоїдна рослина. Батьківщиною непентеса є вологі тропічні ліси Південно-Східної Азії та Австралії.

Нижня частина черешків листя непентеса - зелного кольору, подовжено - яйцевидної форми, плоскі. Верхня частина - у вигляді глечика, над якою розташована листова пластинка, що прикриває її від дощу. Кувшинчики мають різноманітні відтінки зеленого, жовтого, червоного, корічневогоі навіть пурпурного кольорів.
Зовнішня Строна кувшинчиков містить поздовжньо розташовані ребра-вирости з численними залозками, які виробляють сильно пахне рідину. Як окрас рослини, так і запах приваблюють до себе різних комах, і навіть дрібних птахів і ссавців. Ці жертви, що потрапили в глечик, - вже не можуть вибратися з нього. На дні глечика накопичується своєрідний шлунковий сік, який сприяє перетравлюванню видобутку. Деякі види непентеса мають зубчики по краю глечика.

У кімнатних умовах непентес квітне дуже рідко. Квітки у нього одностатеві, дрібні, зібрані в довгі суцвіття.

Вирощують непентес в підвісних кошиках або кашпо.

Поради по догляду


Температура: Непентес - теплолюбна рослина, комфортною температурою для нього буде 20 - 25 градусів тепла.
Освітлення: Непентес - светлолюбівое рослина, однак від прямих сонячних променів його необхідно притіняти.
Полив: Непентес вимагає рясного поливу теплою м'якою водою. Вимогливі до вологості повітря.
Пересадка: Пересідає непентес не часто, по мірі необхідності збільшення вазона. Бажана землесуміш з кори сосни, моху сфагнуму, листової землі в однакових частинах і з обов'язковим додаванням деревного вугілля.
Розмноження: Розмножується непентес живцями за допомогою нижнього підігріву (+26-27 градусів) та високої вологості повітря, можна накрити черешок банкою або помістити в контейнер з підігрівом.