Хлорофітум Chlorophytum

Хлорофітум / Chlorophytum
Хлорофітум відноситься до сімейства лілійних. Природні кліматичні умови произростания хлорофитума - тропіки та субтропіки. Це трав'янисті багатолітники з потовщеними, кореневі бульби і прикореневими листям. Витривале кімнатна рослина. Довжина його пагонів може досягати одного метра, а довжина листя - 30 - 50 см. Рослина здатна абсорбувати повітря приміщень від формальдегіду та оксиду вуглецю, а значить, перспективно для боротьби з тютюновим димом. Часто хлорофітум росте в офісах, іноді в самих, здавалося б, невідповідних умовах - в кашпо на сходових прольотах, в холах і навіть темних коридорах. Рослина дуже невибагливо і нарядно.


Найпоширеніші види хлорофитума:

Хлорофітум капский. Прикореневій розетка у цієї рослини - густа, листя до 55 см завдовжки, вузькі, ланцетні. Листя світло-зеленого кольору. Дрібні зеленувато-білі квітки зібрані в гроновиднісуцвіття на високому квітконосі.

Хлорофітум чубатий. На відміну від хлорофитума Капських, у хлорофитума чубатого більш короткі листи, Молоде листя - прямостоячі, зелені, з поздовжньою світлою смужкою по середині аркуша. На квітконосі рослини розвиваються нові розетки, вже здатні до самостійного укоріненню. Ця рослина вирощується як ампельна.

Поради по догляду


Температура: Хлорофітум дуже невибаглива рослина, взимку переносить температури до 6 градусів тепла, проте, бажано, містити його при температурі 14 - 18 градусів.
Освітлення: Хлорофітум може рости в тіні, при недостатньому освітленні. Але переважніше - забезпечити йому розсіяне сонячне світло.
Полив: Любить хлорофітум регулярні рясні поливи влітку, взимку - більш помірні. У період активної вегетації переважно обприскування і обмивання листя.
Пересадка: Пересаджувати бажано щорічно. До грунту рослина не вимогливо, оптимальна для нього землесуміш з листової, дернової і перегнійної землі з додаванням піску. Воліє pH 6 - 7,5.
Розмноження: Розмножується хлорофітум насінням і нащадками.