Еухаріс Eucharis

Еухаріс / Eucharis

Еухаріс (Евхаріс) називають у народі амазонської лілією - Eucharis. Еухаріс відноситься до сімейства амарилісових. Природні кліматичні і природні умови произростания цієї рослини - вологі гірські ліси Колумбії.


Це цибулинний багатолітник. Листя у еухаріса сиходят з прикореневої розетки на довгих черешках, шірокоелліптіческіе форми, блискучі. Листя темно-зеленого кольору. Квітки підносяться на високому квітконосі, до 80 см завдовжки. Великі, до 15см в діаметрі ароматні білі квіти зібрані в кістеподобние суцвіття. В одному суцвітті може перебувати від 4 до 6 квіток.


Цвіте еухаріс двічі на рік. Період спокою у рослини виражений слабо. Для успішного цвітіння еухаріс дуже необхідний період спокою, що триває 1-1,5 місяці. Краще всього організувати період спокою відразу після його цвітіння, скоротивши його полив і утримувати його в напівсухому стані, поливаючи лише зрідка. Для гарного цвітіння ехмею бажано розташовувати в групових посадках в тісному посуді. Якщо хочете отримати пишний, розкішний екземпляр еухаріса, використовуйте для посадки широкі миски з достатньою кількістю дренажних отворів у дні для вільного відтоку води. На дно поміщають товстий шар керамзиту або черепків, так як цибулини бояться надлишку вологи і можуть загніть.В одну ємність висаджують по 4 - 6 цибулин, заглиблюючи їх у землю на 4-6 см. Групова посадка еухаріса в дуже тісному посуді - неодмінна умова гарного цвітіння. Поодиноко висаджених цибулин не зацвітають до тих пір, поки не розмножаться цибулинними дітками в достатній кількості.




Еухаріс білий. Цей вид зустрічається в горах і лісах колумбійських Анд. Цибулина у рослини яйцеподібна, до 6 см в діаметрі. Листя шірокоелліптіческая форми 27-45см завдовжки і 12-15 см шириною посередині, трохи загострені вгорі і звужуються до основи. На коричнево-зеленому квітконосі розташовуються 5-10 квіток. Квітки дуже ароматні, білі, пелюстки 3 - 4 см завдовжки. Цвіте еухаріс білий взимку і в березні.

Еухаріс Мастерса. Цей вид також проізростало в горах і лісах колумбійських Анд. Цибулина теж яйцевидної форми, приблизно 5 см в діаметрі. Листя широкоовальною форми, 25 - 30 см завдовжки і 10-15 см шириною, біля основи округлі. Колір листя - зелений. На округлому квітконосі раположена зонтикоподібних сидячі квіти. Трубка прицветники злегка поникла, 5 - 6 см завдовжки. Пелюстки округлі, 3 - 6 см завдовжки. Цвіте рослина в березні.


Поради по догляду


Освітлення: Еухаріс віддає перевагу добре освітлені місця, але щоб світло було розсіяним. Погано переносить пряме сонце. Ідеальне змісту рослини - східне або західне вікно. У літній період еухаріс бажано виносити на відкрите повітря, але необхідно притіняти від прямих сонячних променів і охороняти від опадів.
Полив: Еухаріс любить рівномірні рясні поливи, які скорочують в період спокою рослини. Поливати м'якою відстояною водою, бажано - дощової.
Розмноження: Розмножується еухаріс в основному цибулинними дітками, і дуже рідко - насінням. Землесуміш краща зі складу глинисто-дернової та листяної землі з піском у співвідношенні 4:2:1. Бажано додати в грунт деревне вугілля.