Ціртантус Cyrtanthus

Ціртантус / Cyrtanthus
Ціртантус відноситься до сімейства амарилісових. Природні природно кліматичні умови произростания цієї рослини - субтропіки Південної Африки.


Ця рослина - трав'янистий цибулинних багатолітники. Відомо більше 40 видів ціртантуса, однак, тільки два з них практикуються в кімнатному квітникарстві.

Ціртантус жовто-білий. Листя у цієї рослини мають довжину до 35 см, прямостоячі, лінійні. Колір листя темно-зелений. Трубчасті світло-жовті квітки рослини, до 6 см завдовжки, розташовуються на високому зонтікоподобном квітконосі. На одному квітконосі знаходиться приблизно 10 - 12 квіток. Цвіте ціртантус жовто-білий з вересня по березень.



Ціртантус Маковані. Ця рослина, на відміну від попереднього виду, має листя до 25 см завдовжки. Цвіте рожево-помаранчевими що спадають. Цвіте цей вид з листопада по травень.

Рослини невибагливі у догляді. Їм необхідний період спокою, який хоч і слабко виражені, і не тривалий. Триває всього один місяць, з кінця травня до середини червня. Рослини невибагливі, добре переносять як перезволоження, так і сухість повітря.



Поради по догляду


Температура: Містять ціртантус при температурі від 13 до 22 градусів тепла.
Освітлення: Ціртантус - світлолюбна рослина, але добре пристосовуються і до півтіні. . Ціртантус можна вирощувати практично в будь-яких приміщеннях. Воліють північні вікна приміщень.
Полив: Ціртантус воліє помірні поливи, в період спокою полив потрібно сильно обмежити.
Розмноження: Розмножуються ціртантуси цибулинами-дітками насінням та семенамі.Семена рослини відразу після збору висівають в миски в легкий субстрат при температурі 22 - 25 градусів тепла. Бажано це робити в травня - червні. Сходи проростают через 10 - 15 днів. Через 2,5 - 3 місяці сіянці висаджують у горщики діаметром 10 см, потім перевалюють в горщики діаметром 12 см, в яких рослини ростуть далі і зацвітають лише через 2 -2,5 роки після посіву насіння.
Хвороби та шкідники: Ціртантус абсолютно стійкий до хвороб і шкідників.