Хойя Hoya

Хойя / Hoya
Хойя (Восковик, восковий плющ) відноситься до сімейства ластовневих. Природні кліматичні умови произростания цієї рослини - тропіки та субтропіки Азії та Австралії. На довгих і тонких повзаючих пагонах хойи розташовані товсті листя овальної форми. Рослина потребує опори. Хойя дуже декоративна, особливо коли вона покриваетмя оригінальними зонтикоподібне суцвіття - влітку і восени. Відмінною особливістю хойи є те, що відцвілі суцвіття видаляти не можна, так як саме на них будуть утворюватися нові суцвіття на наступний рік. Необхідно лише акуратно обібрати засохлі квіти.


Рослина не примхливе, добре пристосоване до сухого повітря квартир. Довго, протягом 15 - 20 років не втрачає свого привабливого вигляду.


Хойя м'ясиста. Це найбільш поширений вид. Хойя м'ясиста являє собою ампельна рослина з довгими і одревесневающим тонкими пагонами. Листя у нього товсті, м'ясисті, овальної форми, блискучі. Колір листя - темно-зелений, проте, зустрічаються різновиди з строкатим листям. Суцвіття в хойи зонтикоподібних, а бутони виглядають так, немов зроблені з рожевого воску. Квітки світлі, з щільними пелюстками, схожі на зірочки з рожевою облямівкою всередині. Квітки трохи шорсткі, дуже ароматні.

Хойя довголиста. Ця рослина відрізняється більш довгим листям, до 17 см в довжину. Квітки у хойи довголистої білі з малиновою облямівкою.

Хойя красива. Від личается більш дрібними шкірястими листям та фіолетовими цятками біля основи квітки.

Хойя - рослина зовсім невибаглива в змісті.

Поради по догляду


Температура: Хойя - невимоглива рослина. Їй потрібна помірна температура, в межах 15 0 12 градусів тепла. Взимку бажано не нижче 7 градусів. Якщо хойя знаходиться в дуже теплому приміщенні - вона буде піддана шкідників і перестане квітнути.
Освітлення: Хойї потрібне яскраве світло, так як це досить світлолюбна рослина. Однак, вона непогано росте і в тіні, але при цьому менше і рідше цвіте. Переважно розмістити Хойю на південному вікні.
Полив: Поливи повинні бути помірними. Для хойи краще недополів, ніж надмірне зволоження грунту. Тим не менш, бажано не допускати пересихання земляної грудки в горщику. З настанням весни і по вересень включно рослину бажано удобрювати щотижня рідким комплексним добривом.
Вологість повітря: Хойя любить вологе повітря. При обприскуванні рослини потрібно стежити, щоб волога не потрапляла на бутони і квітки.
Пересадка: Пересаджувати потрібно не частіше 3 років, бажано навесні.
Розмноження: Хойя розмножується відводками і живцями, які добре вкорінюються як у воді, так і в піску.