Якобінія Jacobinia

Якобінія / Jacobinia
Якобінія відноситься до сімейства акантових. Батьківщина цієї рослини - вологі тропіки Південної і Центральної Америки. У природі відомо приблизно 60 видів якобіній. У висоту якобінія може досягати 1,5 м. Однак, старі рослини вже втрачають свою привабливість. Після цвітіння стебла потрібно обрізати. Взимку горщик необхідно зберігати в добре освітленому і теплому приміщенні. Детом важливо підтримувати повітря навколо листків і грунт у ємності постійно вологими.


Якобінія Поля - Jacobinia pohliana. Рослина являє собою напівчагарник з добре розвиненими і розгалуженими прямими стеблами. Досягає він 1 - 1,5 м у висоту. Листя у якобініі Поля розташовані супротивно, широкі, ланцетної форми, по краю хвилясті, злегка опкшени, приблизно 12-17см завдовжки. Зверху листки темно-зелені, знизу світло-зеленого відтінку, зморшкуваті. Цвіте дуже красиво. Її численні квіти оформлені у верхівкові колосовидні суцвіття. Складається кожна квітка з 5-ти членній чашечки і п'ятисантиметрову рожевого віночка. Квітки якобініі поміщаються в двосантиметровий червонувато-зеленими приквітками. Цвіте якобінія дуже недовго в кінці літа.

Якобінія м'ясо-червоний або яскраво-червона - Jacobinia carnea. Являє собою чагарник, у якого листя подовжено-серцеподібні, сріблясто-опушені. Суцвіття в рослини великі, квітки м'ясо-червоні. Цвіте якобінія м'ясо-червона в серпні - вересні.



Якобінія малоквіткова - Jacobinia pauciflora. Ця рослина - чагарник, приблизно до 1 м заввишки. У нього розрізняють супротивно розташовані, довгасті листя, довжиною 3-4 см, темно-зеленого забарвлення. Цвіте прекрасна трубчастими яскраво-жовтими квітами, біля основи квітки - червоними, зібраними по кілька шту в суцвіття, довжиною приблизно в 2-4 см. На відміну від інших видів - цвіте в кінці зими і навесні.

Поради по догляду


Температура: Якобінія дуже теплолюбна, влітку її вирощують при звичайній кімнатній температурі близько 23-25 ° C, взимку в межах 18-20 ° C, але не нижче 13 ° C (для якобініі м'ясо-червоної не нижче 18 ° C).
Освітлення: Світлолюбна рослина, переважно поміщати на південні, східні і західні вікна приміщень.
Полив: Якобінія потребує рясних літніх поливах, взимку - поливати помірно.
Вологість повітря: Влітку потребує частого обприскування листя, можна мити під душем теплою м'якою водою.
Пересадка: Пересаджувати кожні 2-3 роки. Потребує обрізку, а для молодих рослин - прищипка пагонів.
Розмноження: Розмножується якобінія живцями, які бажано вкорінювати у вологому піску.