Аспленіум Asplenium

Аспленіум / Asplenium
Рід Аспленіум (Asplenium) включає в себе близько 800 видів папоротей сімейства аспленіевих. Це папороть (народне його назва - костенец, або кочедижнік), який подорожує інкогніто. Його не відразу дізнаєшся, тому що на відміну від більшості своїх родичів папоротей, його гілки не мають розчленовувань. Цільні, глянсові, блідо-зелене листя часто з волокнистими краями розкручуються від центру разеткі і розправляються, формуючи чашу, яка може досягати до 1 м в поперечнику, але зазвичай, вона набагато менше. Завдяки своїй архітектурній формі і світло-зеленому забарвленню асплениум гніздовий створює ефект покритих листям джунглів.


Це багаторічні трав'янисті рослини, наземні епіфіти; у них ползучееу кореневище, коротке, виступаюче, іноді прямостояча, в м'яких ворсистих лусочках. Листя у асрленіума прості, цільні до перисторозсічені, гладкі. Спорангії розташовані на нижній стороні листя, на вильчатий вільних жилках. Черешок щільний.

Поширена рослина в усіх зонах західного і східного півкуль, серед представників роду є незимостійкі і зимостійкі види, а також листопадні види.

Поради по догляду


Температура: Взимку 18-20 С, влітку 20-25 С.
Освітлення: Воліє не дуже яскраве світло, півтінь
Полив: Під час сезонного зростання земля повинна бути добре зволожена. Влітку і взимку - полив помірний. Тільки м'якою водою кімнатної температури. Не допускати потрапляння води в центр прикореневої розетки. Іноді застосовувати поливання-ванну.
Вологість повітря: Любить часте обприскування. При дуже низькій вологості повітря і низькій температурі листя стають бурими.
Пересадка: За необхідності весною.
Розмноження: Аспленіум - рослина живородні. Навесні на верхній стороні його листя формуються виводкові бруньки. Вони проростають на материнській рослині, утворюючи крихітні рослинки-дітки, що мають коріння і декілька маленьких листя. Ці рослинки відокремлюються від материнського, а потрапивши на вологий грунт, укоріняються і дають початок новим рослинам.
Хвороби та шкідники: щитівка