Ардізія Ardisia

Ардізія / Ardisia
Ардізія відноситься до сімейства мірсінових. Природні природно-кліматичні умови произростания ардізіі - тропічні райони Азії - Китай, Індія, Корея. У декоративному садівництві використовуються лише деякі види ардізіі - ардізія кучерява і ардізія городчатие. Ардізія являє собою красиве вічнозелена рослина висотою 60 - 90 см. Листя у неї гладкі, зазубрені, цільні. Овальної форми, довжиною від 6 до 11 см. Цвіте ардізія в кінці весни - початку літа, нетривало. Квітки у неї дрібні, білого або злегка рожевого забарвлення. Після цвітіння утвориться плід, дуже декоративні коралово-червоні ягоди завбільшки з квасолину. При належному догляді ардізія може цвісти і плодоносити круглий рік.


Цікаво, що насіння у ардізіі проростают в самих плодах, що знаходяться на рослині.

Ардізія існує в симбіозі з бактеріями, які утворюють на краях листя рослини вузлуваті потовщення. У цих стовщеннях живуть бактерії. При видаленні потовщень з листя - зростання ардізіі сповільнюється.

Поради по догляду


Освітлення: Ардізія дуже світлолюбна, їй буде комфортно на світлому підвіконні, захищеному від агресивних прямих сонячних променів. Влітку ардізію можна виносити в сад або на балкон, а взимку краще місце для неї - східне вікно з температурою змісту 15 - 17 градусів тепла. При такій температурі відбувається закладка бутонів для подальшого цвітіння.
Полив: Полив ардізіі потрібен помірний, теплою і м'якою водою, не містить вапна. Земляний кому потрібно постійно підтримувати у вологому состояніі.Ардізіі потрібні регулярні, не рідше двох разів на місяць підгодівлі комплексним мінеральним добривом. Взимку підгодівлі не потрібні.
Вологість повітря: Ардізія потребує регулярного і постійному обприскуванні.
Пересадка: Ардізію пересаджують навесні, якщо в тому виникає необхідність. Грунтова суміш готується з дернової, листової, перегнійної земель, узятих в рівних пропорціях з додаванням піску. Потрібно часте розпушування грунту у вазоні.
Розмноження: Влітку ардізія розмножується живцями, які укорінюють у вологому піску при температурі не нижче 23 - 26 градусів тепла. Ранньою весною можна висіяти насіння ардізіі на розсаду.
Хвороби та шкідники: Порівняно з іншими рослинами, ардізія рідко піддається хворобам і нападу шкідників. Найчастіше рослині шкодять борошнисті червці і щитівки.