Мірт звичайний Myrtus communis

Мірт звичайний / Myrtus communis
Мірт звичайний - Відноситься до сімейства миртових. Природні кліматичні умови мирта - вічнозелені ліси Південної європи, Африки та Азорських островів.

Як декоративну рослину мирт вирощували ще тисячоліття тому, проте, у Великобританії він досі - велика рідкість.


Являє собою чагарник, листя у мирта - супротивні, до 5 см довжиною, довгасто-яйцеподібні із загостренням на кінці листочка. Листя шкірясті, блискучі, темно-зеленого кольору. Зрідка зустрічаються екземпляри із строкатим листям. Листя дуже ароматні. Влітку на мирт з'являються численні білі квітки, до 2 см в діаметрі, з жовтуватим або червонуватим відтінком. Дуже ароматні. Восени - з'являються темно-сині ягоди.

Якщо мирт не обрізати - він може досягти висоти 60 см.

На літо мирт бажано висаджувати на свіже повітря. Взимку він вимагає прохолодного змісту. Любить обприскування і теплий душ.

Поради по догляду


Температура: Для мирта ідеальним було б постійне перебування при підвищеній температурі, узимку температура не повинна перевищувати 11 градусів.
Освітлення: Переважно хороше освітлення, але непогано росте і в тіні.
Полив: Влітку мирту потрібні хороші поливи, взимку - економні.
Вологість повітря: Любить часте обприскування, можна влаштовувати мирту теплий душ.
Пересадка: Пересадку (а краще - перевалку) мирта виробляють щорічно. Дорослі великі кущики або деревця пересаджують через 3-4 роки, однак, верхній шар землі в ємності міняють щорічно. Грунт для мирта повинна складатися з 2-3 частини дернової, 1 частина торф'яної землі, 1 частина перегнійної, 1 частина піску.
Розмноження: Мірт розмножується живцями і насінням.