Кава Coffea

Кава / Coffea
Кава відноситься до сімейства маренових. Природні природно-кліматичні умови произростания кавового дерева - тропіки Африки. Кавове дерево являє собою вічнозелений чагарник, а деколи - дерево. Ви будете задоволені, якщо хочете мати гарний кущ з темними, блискучими і злегка хвилястими по краю листям. Тільки не розраховуйте отримати з кімнатного кущика справжні повноцінні кавові зерна для ранкової кави.
Кавове дерево - невибаглива рослина, воно дуже любить вологу, полив м'якою і теплою водою, не переносить протягів. В умовах квартири може досягати до 1,5 метрів у висоту. Але його зростання і форму крони можна досить легко регулювати за допомогою прищіпки рослини. Стовбур у каву чітко виражений, бічні пагони - майже горизонтальні.

Листя досить великі, до 17 см завдовжки, довгастої форми, шкірясті, яскраво-зеленого забарвлення. Квітки у каву зібрані в кисті, які розташовані в пазухах листків. Квітки білі, до 3 см в діаметрі, дуже ароматні. Після цвітіння кави - утворюються ягоди. Спершу вони зелені, потім червоні і бузкові.

Поради по догляду


Температура: Кавове деревце - теплолюбна рослина. Взимку температура не повинна опускатися нижче 14 градусів тепла.
Освітлення: Прямих сонячних променів кава не переносить. В умовах квартир - оптимально розташувати рослину на вікні західної чи східної сторони.
Полив: Кава потребує частих, регулярних і рясних поливах.
Вологість повітря: Дуже любить каву вологе повітря. Обприскування листя теплою м'якою водою, душ.
Пересадка: Молода рослина кави пересідає щорічно, у дорослих екземплярів просто оновлюється верхній шар грунту у вазоні. Землесуміш повинна складатися з суміші дернової, торф'яної, листової і перегнійних земель в рівних частинах, з додаванням піску.
Розмноження: Кава розмножується насінням, але зробити це не просто, так як насіння дуже швидко втрачають схожість. З магазинних зерен дочекатися сходів практично неможливо. Насіння при посіві не заглиблюються в грунт. Також кавове дерево можна розмножувати живцями після обрізки рослини.